Oταν ενας πολεμιστης αντιμετωπιζει το απυθμενο,
ειτε αστειευεται μαζι του, ειτε το παιρνει στα σοβαρα
και καταστρεφεται απο αυτο.
Δον Χουαν
Ο αντικειμενικος στοχος της μυστικης αυτης παραδοσης των Τολτεκων συμφωνα με τον Καστανεντα ειναι η αποδραση απο το ζωντανο κοσμο. Να φυγεις δηλαδη με οτι εισαι, αλλα με τιποτα παραπανω απο αυτο που εισαι: Αυτο συμαινει, να μην παρεις τιποτα και να μην αφησεις τιποτα.. Ο Δον Χουαν εφυγε τελειως απο αυτον τον κοσμο. Ο Δον Χουαν δεν πεθανε γιατι οι Τολτεκοι δεν πεθαινουν. Οταν οι μαγοι μαθαινουν να ονειρευονται, συνδεουν τελεια τα δυο πεδια της προσοχης τους- αυτο του Τοναλ και αυτο του Ναγουαλ- και παυουν να ειναι συγκεκριμενα , ακαμπτα οντα.
Δεν ειναι στα αληθεια << εδω>>.Η ιδεα οτι ο ανθρωπος ειναι ελευθερος, ειναι μια γελοια παραισθηση. Ειμαστε δεσμευμενοι απο τον κοσμο. Πρεπει να υπαρχει κατι παραπανω απο ενα απλο περασμα μας στη Γη, κατι παραπανω απο το φαι, τα παρτι, τη δουλεια και την αναπαραγωγη.
Η τεχνη των μαγων σαν τον Δον Χουαν συνισταται στο να σε ωθησει σε μια υστατη εξερευνηση και να καταστρεψει ολοκληρωτικα την προκαταληψη της αντιληψης.
Ο αντικειμενικος σκοπος του πολεμιστη ειναι να περασει συνειδητα το ενεργειακο του σωμα στην << αλλη οχθη>>, στο <<επεκεινα>> μεσα απο την << Αριστερη Πλευρα του Συμπαντος.>>
Πρεπει να προσπαθησεις να ερθεις οσο πιο κοντα γινεται στο Αετο και να αγωνιστεις να δραπετευσεις προς τα αριστερα του, χωρις να σε καταβροχθισει.Ο αντικειμενικος μας σκοπος ειναι να περασουμε στις μυτες των ποδιων μας απο την αριστερη πλευρα του Αετου.
Τι ειναι ο Αετος; Ο ιδιος ο Καστανεντα υποστηριζε πως υπαρχει κατι που εχει καταβαλει το γνωστο συμπαν, κατι που βρισκεται εκει εξω και καταβροχθιζει τις συνειδησεις που φευγουν απο την ζωη.Καθε ανθρωπος που φευγει απο τον κοσμο αυτον, ειναι μια συνειδηση που ταξιδευει ελευθερη απο τα δεσμα της στο συμπαν. Και η ελευθερια δεν αποτελει παντοτε πλεονεκτημα.
Η απελευθερωμενη αυτη συνειδηση ειναι καταδικασμενη να συναντησει καποτε τη μεγαλη σκοτεινια και να χαθει. Οι οραματιστες βλεπουν αυτη την τεραστια οντοτητα σαν ενα απεραντο σκοταδι, που επεκτεινεται στο απειρο και τη διατρεχει μια λαμπερη αστραπη. Εχει μαυρα φτερα και πλατη και το στηθος του ειναι λαμπερο.Την αδιανοητη αυτην οντοτητα οι μαγοι Τολτεκοι την ονομαζουν Αετο.
Οι εννοιες του Μαγου, του Πολεμιστη και του Ανθρωπου της Γνωσης ειναι στην πραγματικοτητα μια και μοναδικη, αλληλενδετη και αρρηκτη και προκειται για τον ανθρωπο ο οποιος γνωριζει και μπορει να <<βλεπει>>.ειναι ο ανθρωπος εκεινος που δεν σταματαει ποτε του την προσπαθεια γινει ολοενα και καλυτερος σε αυτο που κανει και ονειρευεται..
Συμφωνα με τον Δον Χουαν, ο ανθρωπος της γνωσης ειναι εκεινος που υπομενει με πιστη της κακουχιες που ακολουθουν τη διαδικασια της μαθησης. Για να πετυχει κανεις αυτο και να μπορεσει να ξεσκεπασει τα μυστικα της Γνωσης και της Δυναμης, θα πρεπει να αντιμετωπισει και να κατατροπωσει τους τεσσερις φυσικους εχθρους.
Ο πρωτος εχθρος ειναι ο φοβος. Ενας φοβερος εχθρος που πολυ δυσκολα μπορει να καταπολεμηθει. Ο φοβος παραφυλαει και σε περιμενει σε καθε στροφη του δρομου κι αν τρομοκρατηθεις και τρεξεις μακρια του, τοτε σε εχει κερδισει. Απο τη στιγμη ομως που ενας ανθρωπος τον ξεπερασει μια φορα, τοτε ο ανθρωπος αυτος ειναι ελευθερος για την υπολοιπη ζωη του γιατι θα εχει αντικαταστησει το φοβο με τη διαυγεια. Κι αυτο ακριβως - η διαυγεια- αποτελει το δευτερο εχθρο του ανθρωπου.
Η πνευματικη διαυγεια που εχει την ικανοτητα να διωχνει τον φοβο απο την ψυχη του ανθρωπου, μπορει ακομα και να τον τυφλωσει. Οταν ο ανθρωπος ενδιδει στη δυναμη της πνευματικης διαυγειας, υποκυπτει στην πραγματικοτητα στο δευτερο αυτον εχθρο.
Ο καινουργιος κινδυνος που τωρα γεννιεται μεσα του, ειναι να αρνηθει τη δραση και να παραμεινει ανδρανης, οταν ερθει η ωρα της δρασης. Γιατι παντα ερχεται μια στιγμη που θα πρεπει να δρουμε με ταχυτητα και πιστη. Οταν συνειδητοποιησει πως ακομα και η διαγεια δεν ειναι παρα ενα εμποδιο μπροστα στα ματια του , τοτε εχει ξεπερασει και το δευτερο αυτον εχθρο.
Στο σημειο αυτο τιποτα δεν μπορει να πληγωσει τον ανθρωπο της γνωσης.Θα εχει αποκτησει δυναμη, κι αυτη ακριβως ειναι ο τριτος εχθρος. Ο ανθρωπος της γνωσης ειναι σε θεση να αναγνωριζει τη δυναμη που τον πλησιαζει και ξαφνικα, διχως καν να καταλαβει με ποιον τροπο, θα εχει χασει την μαχη. Ο εχθρος του θα τον μετατρεψει σε ενα σκληρο, γεματο παραξενιες ανθρωπο. Μα κι αυτος ο εχθρος θα κατατροπωθει, οταν ο ανθρωπος συνειδητοποιησει πως η δυναμη που φαινομενικα απεκτησε, δεν ειναι στην πραγματικοτητα δικη του.
Ετσι ο ανθρωπος της γνωσης θα φτασει καποτε σε ενα σημειο απο οπου θα γνωριζει ποτε και με ποιο τροπο θα πρεπει να χρησιμοποιει την δυναμη του. Με τον τροπο αυτον θα καταφερει να νικησει και τον τριτο εχθρο του.
Και οπως θα πλησιαζει στο τελος του ταξιδιου της γνωσης, ο ανθρωπος θα βρεθει απροειδοποιητα απεναντι στο τεταρτο εχθρο του: τα γηρατεια. Προκειται για το χειροτερο και πιο σκληρο απο τους εχθρους του ανθρωπου, ο οποιος ποτε δεν μπορει να νικηθει ολοκληρωτικα.
Ο μονος τροπος δρασης ειναι να πολεμησεις και να τον διωξεις μακρια σου. Ο αντικειμενικος σκοπος του εχθρου αυτου ειναι να διεκδικησει και να ηγεμονευσει ολη την ανθρωπιμη διαυγεια, δυναμη, και γνωση.
Αν ομως ο ανθρωπος αποβαλλει την κουραση του κι ακολουθησει τη μοιρα του, τοτε θα μπορει πλεον να ονομαζεται πραγματικος ανθρωπος της γνωσης.Και θα του ειναι αρκετο να καταφερει να πολεμησει τον αορατο αυτον εχθρο για μια μονο στιγμη.Κι εκεινη ακριβως η στιγμη θα ειναι η μεγαλη του νικη....
ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου